Вістовик UA


Відомості,історія,сьогодення,політика,аналітика, реалії

Ластівки над річкою

author Posted by: Савчин Олексій on date фев 25, 2013 | filed Filed under: Загальне, моє

Ох… , доріжка понад річкою додому! 

Неможливо описати всю глибину почуттів, що раптом охоплюють твоє серце. І нехай там батьків вже не залишилось, може і хати теж вже немає, і яблуні спиляно, а в городі чужа картопля, нехай звідти розлетілися твої друзі-ровесники, вийшли давно заміж сусідські дівчата, хай ти сюди не навідувався «тисячу років» зі своєї волі, про все це не хочеться й думати, тому що щемить-ниє серце, наповнюючи радістю з кожним пройденим кроком.

… Ти йдеш квапливо повз біленькі хати в садах: вони чи присіли від часу, чи це ти так підріс. Жовті дикі гвоздики лягають ниць біля твоїх ніг, а там за кожним низеньким парканом море фарб, зелені, гряди квітів. Тебе поступово огортає чудовий запах горошку і матіоли, настурції та флоксів, красенів турецьких бобів.  Цей природний килим із живих квітів змушує тебе зупинятися  майже біля кожного забору, а чудовий запах повнить і повнить твої груди. Тут не рвуть квіти, не ставлять їх марніти у вази. Такою «пільгою» користуються хіба що гладіолуси та тюльпани. Старі люди  говорили: «Природа не прощає, коли навіть вирвеш на лузі  жаб”ячий жовтець».

Біля  нашої хати  не ростуть акації, бузок, черемшина, жасмин, каштани.

А  навіщо? – казав батько- ніякого толку від них немає…

Зростають смородина, агрус, вишні, абрикоси, сливи берези і чорнобривці під вікном батьківської хати… Кажуть, сам пан Крашевський  заохочував розведення цих дерев.

Немовичани  здавна тяжіють до  незалежності, гідності, закликавши інший раз на допомогу жадібність, заздрість, рішучість, ризик і в той же час обережність. У немовицького поліщука в душі одночасно уживаються християнська любов до ближнього і небажання поступитися в ім’я цієї любові чимось своїм. Здоровий егоїзм змушує розраховувати на свої сили, незалежно, чи соціалізм на дворі,чи капіталізм . Старанні, дбайливі, працьовиті, кмітливі і хитрі (сучасне життя навчило бути і балакучим, і хитрим) селяни з незапам’ятних часів навчилися робити чайки, дубити шкури, шити кожухи, костюми, сукні, спідниці, робити граблі, бочки, плести кошики, рибальські сіті і волоки, верші, кувати підкови , цвяхи, мотики, петлі, ножі, довгі ключі і чоботи, особливо чоботи.

Тутешні поліщуки  будували хати, крили їх очеретом, соломою, дранкою, мостили берега    бурхливої  і неспокійної весінньої повеневої  Язвинки, вирізали з золота сережки, персні випилювали, довбали човни і підковували коней…  Одним словом, що не хата, то свій талант, свій гонор, свій форс, своя вдача  і свої порядки.

Тут народжувалися, виростали, одружувалися, двічі фотографувалися у пана на “карточку”: в дитячому віці,і в день весілля . Ніщо, здавалося, не могло порушити і змінити встановлений порядок життя. Ростили дітей, коротали на сонечку перед хатою довгі роки старості, які була переповнені працею, і якось непомітно помирали. Люди, які  показуючи на літак, що іноді пролітав в небі над селом, розсіваючи добрива, казали: «О, все по Біблії. Там сказано, що будуть літати залізніі птахи …».

Бувало, влітку я іздив у Немовичі, щоб пройтися вуличками, по яких у дитинстві бігав босоніж і зустрів свою юність.

Навіть якщо мене ніхто не впізнав, і не зустрів, був впевнений, що завжди побачу ластівок над тихо плинним позеленілим Случем  бо вони чекають і зустрічають всіх, навіть   незваних гостей…

     Add A Comment

You must be logged in to post a comment.