Вістовик UA


Відомості,історія,сьогодення,політика,аналітика, реалії

Чому люди вірять гороскопам?

author Posted by: Савчин Олексій on date фев 26, 2013 | filed Filed under: Загальне, Цікаво

Різного ступеня астрологічні уявлення  були у більшості народів – диких чи цивілізованих – на всіх континентах. Людина, дивлячись на небо, помічала, що серед нерухомих зірок дивним хитромудрим чином рухаються якісь світила. Це планети. Їх переміщення по небосхилу не рівномірний, як, наприклад, у Сонця, вони описують деякі петлі, йдуть вперед, потім повертаються. Такий рух людину бентежив. Стародавні вважали, що боги посилають якісь знаки, тільки потрібно їх розшифрувати.

Спочатку астрологія займалася ознаками, як читаємо, наприклад, в «Слові о полку Ігоревім». Що означає, якщо Місяць червоний? Або якщо він оточений  гало (оптичний феномен, кільце що світиться навколо джерела світла, зазвичай з’являється навколо Сонця чи Місяця. – Прим. Авт.)? Сьогодні ми знаємо, що нічого це не означає, тому що гало навколо Місяця – це лише стан земної атмосфери і ніяк не відноситься до особливостей самого Місяця.

Потім з’явилася більш складна астрологія – зодіакальна. Люди, дивлячись на те, як Місяць або планети розташовані в зодіакальних сузір’ях і по відношенню один до одного, намагалися передбачити якісь тенденції на майбутнє для цілої країни або для царя.

І десь в V столітті до нашої ери виникла гороскопна астрологія. Фіксується розташування планет, Сонця і Місяця серед зірок на якийсь момент часу, схема розшифровується і тлумачиться. Спочатку такі тлумачення робили тільки для держави в цілому і його правителя. Конкретна людина на Сході не розглядалося як щось гідне уваги. Гороскопи для простих смертних почали створювати стародавні греки. Але треба сказати, що грецькі філософи постійно критикували астрологію.

Колись,  у давнину на державу, яка знаходилася в Межиріччі (область між ріками Тигр і Євфрат на території сучасного Іраку) напали перси. Вони підпалили палац з бібліотекою, і завдяки пожежі глиняні таблички з клинописом виявилися обпаленими і збереглися до наших днів. У XIX столітті бібліотеку розкопали, клинопис дешифрували, і ми маємо чудові зразки історичних, міфологічних, астрологічних текстів тієї епохи. Зокрема, халдейські жерці надсилали цареві звіти, в яких писали так: «Сьогодні я спостерігав, о великий цар, що Місяць пройшов вище Венери, – не турбуйся, для твоєї країни це не передвіщає ніякої небезпеки». Але ж треба ж було за щось зачепитися! На основі чого астрологи будували свої передбачення?

По-перше, на основі чуттєвого сприйняття природи. Плюс міфологія і міфологічні символи. Приміром, чому вважалося, що Марс –  планета зла, а Венера – добра? Венера світить блакитним, дуже приємним світлом, значить, ця планета сприятлива. Її і назвали ім’ям богині любові. Червоний – колір війни, крові, пожежі. Марс світить червоним, отже, він злий. Але Марс червоний тому, що на його поверхні, в породах, присутні оксиди заліза. Стародавні цього не знали, а ми знаємо.

Астролог, коли описує людину, народженої під знаком Тельця, призводить якості цієї тварини, що добре видно в характеристиках. Підхід, звичайно, не науковий.

У середні століття астрологія була включена в університетські програми, як одна з семи вільних наук. Але коли зародилася сучасна наука, почалися бурхливі дебати про статус астрології. Її вирішили очистити від міфів і казок, якими вона наповнена. Реформи призвели до того, що від астрології нічого не залишилося, фактично вчені відмовилися від неї, і про неї забули …

Лише на початку ХХ століття разом з інтересом до містики пробудилася цікавість до астрології пробудилася знову.Тоді й стали популярні різні магічні книги. А всяка магія дружить з астрологією, тому що магічні операції, згідно з давнім уявленням, відбуваються при певному розташуванні небесних світил.

Самий бурхливий розквіт астрології припав на час народження та розвитку психоаналізу (психотерапевтичний метод, розроблений Зигмундом Фрейдом. – Прим. Авт.). Карл Юнг, який, до речі, займався спіритизмом, і психоаналітики, по суті, переродили астрологію, перетворили її в вид психологічного консультування. Вони взяли астрологічні символи (Сонце в знаках Зодіаку) і змішали їх з психологією  і створили мов би нову релігію.

Чи є якісь «закономірності», про які говорить астрологія?

– Ось одне з відомих досліджень. Залучили людей, які ніколи не читали своїх астрологічних характеристик за знаком Зодіаку. Дали почитати, і люди  про себе там дізналися. «Так, це я, – говорили вони. – Це на мене схоже ». Потім їм сказали: «Ні-ні, ми переплутали, вибачте». І дали почитати інші характеристики. І тут випробовувані  знову про себе довідалися: «Так, це на мене більше схоже, звичайно!»

Самі астрологи ніколи не проводили серйозних досліджень. Адже для того, щоб перевірити постулати про вплив знаків Зодіаку, потрібно взяти кілька тисяч чоловік, які народилися в період, коли Сонце було, наприклад, в знаку Тельця, і дослідити їх характер. Причому люди повинні бути різних рас, з різних народів, що проживають на різних континентах, у різних кліматичних поясах. Після цього виокремити з наборів характеристик те, що обумовлено расою, кліматичним поясом, вихованням, релігією, спадковістю. Це завдання практично нездійсненне! І ніхто ніколи не намагався її здійснити.

До того ж,  сьогодні зодіакальні знаки не збігаються з сузір’ями, тому що точка весняного рівнодення безперервно зміщується через зсув (прецесії) напрямку осі обертання Землі. І коли астрологи кажуть, що Сонце в знаку Тельця, воно в даний момент не там. Відбувся зсув приблизно на знак. Людина, яка думає, що народилася, коли Сонце було в знаку Овна (вважається, що це період з 21 березня по 20 квітня. – Прим. Авт.), повина розуміти, що насправді в день її народження Сонце знаходилося ще в попередньому сузір’ї Риб. Таких нюансів дуже багато.

– Так чому все-таки люди вірять гороскопам?

Люди вірять гороскопам тому, що схильні вірити всякій брехні, як їм  надзвичайно цікава. Адже майжевсім подобається читати фантастику, ходити до ворожок … Просто людина не хоче відповідати за свої вчинки. Це ж не я такий! Це зірки винні!

     Add A Comment

You must be logged in to post a comment.